Klachten


Klachten

De hormonen oestrogeen en progesteron dragen bij aan veel processen in je lichaam. Er kunnen klachten ontstaan wanneer deze hormonen afnemen of zelfs verdwijnen.

Aankomen in gewicht

Vrouwen herkennen vaak wel de figuurverandering rondom de overgang. Het vet op de benen en billen gaat in deze fase meer op de buik zitten. In het buikvet kan testosteron (mannelijk geslachtshormoon; ja, dat hebben vrouwen ook!) omgezet worden in oestrogeen. Zo krijg je dit belangrijke hormoon een heel klein beetje terug.

Slaapproblemen

Doordat het progesteron afneemt, maakt je lichaam minder melatonine (hormoon om te kunnen slapen) aan, en slaap je minder diep of kom je gedurende de nacht moeilijker in slaap.

Droge ogen, neus en mond

Door het afnemen van oestrogeen worden de slijmvliezen minder vochtig.

Dunner worden slijmvlies vagina

Door het dunner worden van het slijmvlies van de vagina wordt het slijmvlies kwetsbaarder en stugger, waardoor je pijn kunt krijgen bij het vrijen en je vatbaarder wordt voor vaginale infecties.

Hogere bloeddruk

Oestrogenen bevinden zich in de vaatwand van de bloedvaten. Door het weggaan van die hormonen wordt de wand stugger en kan die minder goed meeveren bij bloeddrukverschillen, waardoor de bloeddruk hoger wordt.

Spier- en gewrichtsklachten

Spier- en gewrichtsklachten kunnen ontstaan door een vermindering van de souplesse in deze weefsels.

Opvliegers en nachtelijk transpireren

Door de vermindering van oestrogeen ervaart je lichaam eerder warmte en eerder koude dan voorheen.

Bloedingsveranderingen

De vermindering van het oestrogeen en het progesteron gaat niet in een rechte dalende lijn. Die verloopt grillig. Daardoor kun je bijvoorbeeld forse menstruaties hebben of juist maandenlang geen menstruatie hebben. Iedere dag een heel klein beetje vloeien is ook een mogelijkheid. Ben je een jaar niet meer ongesteld geweest, dan noemen we dat ‘postmenopauzaal’ en zal je lichaam moeten leren leven zonder de beschermende werking van de hormonen.

Reviews

Ik kwam als 50-jarige na het stoppen van anticonceptie abrupt in de menopauze. Binnen een week kampte ik met continue opvliegers, gewrichtspijnen, totaal verlies van libido. Ik was altijd een goede slaper, maar nu werd ik 20x per nacht badend in het zweet wakker. Drukke en uitdagende baan, dynamisch gezinsleven en uitgebreid sociaal leven, alles stond op de helling. Ik kon amper functioneren, wist soms niet waar ik mee bezig was en voelde me totaal uitgeput na een tijdje. Wat een ongelooflijke impact kan de menopauze hebben op het leven van een carrièrevrouw! Met leefstijladviezen van Mirelle zoals minder koffie, geen alcohol, gebruik van supplementen, meditatie, meer rust nemen verbeterde mijn situatie enigszins. Mijn oma had tot haar dood op 93 jaar last van menopauze, mijn moeder nu 75 jaar heeft het ook nog steeds heel erg. Sinds een aantal maanden op advies van Mirelle ben ik begonnen met een klein snufje hormonen (via de huisarts op recept). Ik voel me weer een nieuw mens! Al met al een periode waarin ik mezelf opnieuw heb moeten uitvinden. Maar nu weer helemaal blij met mezelf (en mijn gezin ook…). Bedankt!

- Bianca

Mijn ervaring met jou is heel goed! En ontzettend blij dat ik bij jou terecht ben gekomen. Ik liep al 2 jaar te “kwakkelen” met vage klachten. Maar het laatste jaar kwamen daar nog eens extra spier en gewrichtspijnen bij. Nog steeds “kwakkelde’ ik door. Totdat er een programma op tv kwam en het was net alsof ik mijzelf hoorde met de klachten. Ze hadden het over een overgangsconsulent. Nog nooit van gehoord, maar ik ben gelijk gaan googlen en zo kwam ik bij Mirelle terecht. De eerste afspraak gingen we een vragenlijstje door. Ik tikte bijna elk boxje aan, en daar schrok ik toch wel een beetje van. Alles met jou doorgenomen en ik vroeg aan jou hoe lang duurt het dat ik wat merk? Jij gaf aan dat ik met een week al verbetering zou merken. En daar heb je helemaal gelijk in gehad! Daarom vind ik dat iedere vrouw dit moet weten! Want je hoeft helemaal niet zo te kwakkelen want je kan er iets aan doen. En daar kan Mirelle je helemaal bij helpen!

- Marieke Kuiper

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.