Over Mi-Elle


Even voorstellen: de overgangsconsulente

Mirelle Eekhoudt woont in de buurt van Rotterdam met haar man en zoon. Al van kleins af aan wist ze dat ze verpleegkundige wilde worden en inmiddels zit ze al 25 jaar in het vak. Daarnaast is ze overgangsconsulente. In dit artikel vertelt ze alles over haar werk. 

Verschillende functies

Mirelle zit niet graag stil. Dat is duidelijk. Naast haar werk als oncologisch verpleegkundige heeft ze door de jaren heen verschillende functies gehad in de gezondheidszorg, van manager en trainer tot kwaliteitsadviseur. ‘In 2014 startte ik mijn eigen bedrijf, waarmee ik me voornamelijk focuste op het onderwijs. Mbo’ers die wilden doorstromen naar hbo, hbo’ers die bijgeschoold moesten worden of zij-instromers: ik vind het geweldig om te onderwijzen.’ 

De schoolbanken in

‘Op den duur besefte ik dat ik eigenlijk een beetje jaloers was op mijn studenten. Ik wilde óók de schoolbanken weer in. Iets nieuws leren. Het liefst iets waarbij de directe zorg voor mensen centraal stond. Dichtbij de patiënt in een nieuw vakgebied. Ergens in diezelfde periode – 2020 was het – sprak ik een jonge vrouw die vanwege antihormoontherapie op 45-jarige leeftijd de overgang is ingeknald. Ze had veel lichamelijke en mentale klachten, maar dat werd eigenlijk allemaal onder de bank geschoven. Ze had kanker overleefd dus ze mocht niet klagen over iets ‘kleins’ als de overgang, werd haar gezegd. Ik schrok van haar verhaal. Dat moest toch anders? Dat was het moment dat ik besloot de opleiding Verpleegkundig Overgangsconsulente te volgen.’

De praktijk

In 2021 behaalde Mirelle haar diploma en startte ze met haar praktijk Mi-Elle Overgangsconsulente. ‘Ik hou er nog steeds van om veel verschillende dingen te doen, maar wel met één focus: de overgang. Ik ben betrokken als programmaleider voor onderwijs, actief bij de Vereniging Verpleegkundig OvergangsConsulent (VVOC), geef presentaties, begeleid werkgevers én organiseer consulten voor vrouwen in de overgang. Hierin komen veel van mijn verpleegkundige vaardigheden bij elkaar. Het verzamelen van gegevens, handelen baseren op de literatuur, shared decision making en ondersteunen: het zijn slechts enkele pijlers van mijn werkzaamheden.’

Bewustwording

‘Wat me het meeste opvalt in mijn werk is hoe lastig men het vindt om over het onderwerp te praten. Er rust een enorm taboe op de overgang. Als een vrouw slapeloze nachten heeft vanwege een pasgeboren baby, dan begrijpt iedereen dat. Maar slapeloosheid als gevolg van de overgang? Dat onderwerp mag niet besproken worden. Er moet véél meer bewustwording komen voor de overgang. Wanneer vrouwen bij mij in de praktijk komen, hebben ze voor het eerst het gevoel dat er naar hen wordt geluisterd. Dat ze eindelijk gehoor vinden en niet gek worden, maar dat hun gevoelens écht zijn.’

Krachtig en weerbaar

‘Het is ongelofelijk hoeveel vrouwen stuklopen tijdens de overgang, simpelweg omdat er niet voldoende informatie beschikbaar is. Op dat gebied valt nog veel winst te behalen. Vrouwen kunnen tijdens de overgang bij mij terecht voor advies. Met een paar kleine veranderingen in de levensstijl kunnen klachten enorm verminderen en worden vrouwen krachtiger en weerbaarder. Maar een goede voorbereiding op de overgang is minstens zo belangrijk. Net als bewustwording onder jonge vrouwen. Er moet véél meer gepraat worden over de overgang, en daar draag ik als overgangsconsulente graag aan bij.’

Reviews

Ik kwam als 50-jarige na het stoppen van anticonceptie abrupt in de menopauze. Binnen een week kampte ik met continue opvliegers, gewrichtspijnen, totaal verlies van libido. Ik was altijd een goede slaper, maar nu werd ik 20x per nacht badend in het zweet wakker. Drukke en uitdagende baan, dynamisch gezinsleven en uitgebreid sociaal leven, alles stond op de helling. Ik kon amper functioneren, wist soms niet waar ik mee bezig was en voelde me totaal uitgeput na een tijdje. Wat een ongelooflijke impact kan de menopauze hebben op het leven van een carrièrevrouw! Met leefstijladviezen van Mirelle zoals minder koffie, geen alcohol, gebruik van supplementen, meditatie, meer rust nemen verbeterde mijn situatie enigszins. Mijn oma had tot haar dood op 93 jaar last van menopauze, mijn moeder nu 75 jaar heeft het ook nog steeds heel erg. Sinds een aantal maanden op advies van Mirelle ben ik begonnen met een klein snufje hormonen (via de huisarts op recept). Ik voel me weer een nieuw mens! Al met al een periode waarin ik mezelf opnieuw heb moeten uitvinden. Maar nu weer helemaal blij met mezelf (en mijn gezin ook…). Bedankt!

- Bianca

Mijn ervaring met jou is heel goed! En ontzettend blij dat ik bij jou terecht ben gekomen. Ik liep al 2 jaar te “kwakkelen” met vage klachten. Maar het laatste jaar kwamen daar nog eens extra spier en gewrichtspijnen bij. Nog steeds “kwakkelde’ ik door. Totdat er een programma op tv kwam en het was net alsof ik mijzelf hoorde met de klachten. Ze hadden het over een overgangsconsulent. Nog nooit van gehoord, maar ik ben gelijk gaan googlen en zo kwam ik bij Mirelle terecht. De eerste afspraak gingen we een vragenlijstje door. Ik tikte bijna elk boxje aan, en daar schrok ik toch wel een beetje van. Alles met jou doorgenomen en ik vroeg aan jou hoe lang duurt het dat ik wat merk? Jij gaf aan dat ik met een week al verbetering zou merken. En daar heb je helemaal gelijk in gehad! Daarom vind ik dat iedere vrouw dit moet weten! Want je hoeft helemaal niet zo te kwakkelen want je kan er iets aan doen. En daar kan Mirelle je helemaal bij helpen!

- Marieke Kuiper

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.