De overgang


De overgang

De overgang is een bijzondere periode in je leven, die het waard is om je op voor te bereiden: om er meer van te weten en om er informatie en ervaringen over te delen met elkaar. De overgang is de levensfase waarin door het tekort aan (kwalitatief goede) eicellen het lichaam van de vrouw moet leren omgaan met een dalend oestrogeen en progesteron (beide vrouwelijke hormonen). Oestrogeen en progesteron zijn betrokken bij veel verschillende processen in het lichaam.

Oestrogeen:

  • Zorgt voor de ontwikkeling van de vrouwelijke (secundaire) geslachtskenmerken
  • Stimuleert in de menstruele cyclus de opbouw van het baarmoederslijmvlies
  • Zorgt voor soepele pezen, spieren, banden en gewrichten
  • Zorgt voor de bevochtiging van de slijmvliezen (ogen, neus, mond, vagina)
  • Is van belang bij de opbouw van botten en kraakbeen
  • Draagt bij aan het soepel houden van de wand van de bloedvaten
  • Bevordert de doorbloeding van de hersenen, waardoor je een goed geheugen hebt en je je kunt focussen en concentreren
  • Draagt bij aan een goede stemming door het simuleren van de werking van serotonine (een neurotransmitter met een stimulerende werking)

Progesteron:

  • Maakt het baarmoederslijmvlies klaar voor het laten innestelen van een bevruchte eicel
  • Bevordert de groei van borstklierweefsel
  • Draagt bij aan het herstellen van lichaamscellen
  • Bevordert de slaap en brengt het lichaam tot rust
  • Verslapt de darmspieren, waardoor obstipatie kan ontstaan in de tweede helft van de cyclus (net voor het doorbreken van de menstruatie)
  • Is goed voor het humeur

De overgang is de periode waar heel verschillend en vaak ook niet positief over wordt gesproken. De overgang kan gepaard gaan met klachten. Op deze website probeer ik je de weg te wijzen naar adviezen en ondersteuning.

Reviews

Omdat ik al 15 jaar erg beroerd ben van evenwichtsstoornissen die mij heel erg beperken, kon ik de hormonale klachten er niet goed bij hebben. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik steeds slechter ging slapen, mijn beperkingen die ik al had werden erger, ik kreeg opvliegers, had het continu heel erg warm, kreeg last van menstruaties die of heel zware bloedingen gaven of wegbleven, en ik had last van heel schrikkerig gevoel: te veel om hier allemaal te noemen.
Met Mirelle heb ik alles in kaart gebracht. Ze luisterde zo goed en het was zo’n fijn gesprek. Ze is enorm begripvol en heel kundig. Er werd van alles duidelijk over hormonen. Samen met Mirelle durf ik het traject met hormoontherapie in, waarin zij ook rekening houdt wat het beste past bij mijn persoonlijke situatie. Ik merk nu nog niet veel verbetering, maar het schrikkerige gevoel is al wel helemaal verdwenen en dat is ook al iets. We hebben daarna  veel contact gehad met elkaar. Ook dit verliep weer heel begripvol en kundig. We kijken het nog even aan en tijdens het volgende consult gaan we kijken of we nog iets moeten veranderen. Ik sta nog maar aan het begin van de dosissen. Kortom, ik voel me heel erg gesteund en geholpen door Mirelle op een heel vriendelijke en erg kundige manier.

- Esther

Een aantal maanden geleden kwam ik bij Mirelle terecht vanwege mijn jarenlange, steeds erger wordende PMS-klachten die mijn dagelijkse functioneren volledig verstoorden. Ik was voortdurend sacherijnig, verdrietig, en neigde naar depressiviteit. Ook mijn concentratie was volledig verdwenen, waardoor ik me niet meer op mijn schrijfwerk kon focussen. Ik had het gevoel mezelf volledig kwijt te zijn.

Tijdens ons eerste gesprek stelde Mirelle al snel vast dat ik waarschijnlijk middenin de perimenopauze zat en vroeg hoe ik tegenover hormoontherapie stond. Ondanks haar zorgvuldige uitleg vond ik de stap naar hormoontherapie groot, wat ze volledig begreep. Ze moedigde me aan om er rustig over na te denken en maakte duidelijk dat ik altijd bij haar terecht kon, mocht ik van gedachten veranderen of behoefte hebben aan ander advies. Het was al enorm fijn om me zo gehoord te voelen, na eerdere negatieve ervaringen met huisarts en gynaecoloog.

Na enkele maanden waarin mijn klachten alleen maar erger werden, besloot ik opnieuw een afspraak te maken. Mirelle nam wederom uitgebreid de tijd om naar me te luisteren, de werking van hormoontherapie uit te leggen en advies te geven. Ze dacht dat ik veel baat zou hebben bij HRT, en ze had helemaal gelijk.

Al in de eerste week merkte ik het verschil: ik was vrolijker, had meer rust in mijn hoofd en voelde me stukken beter. Hoewel ik het aanvankelijk nauwelijks durfde te geloven, bleef mijn positieve gevoel ook in de weken daarna aanhouden. Inmiddels gebruik ik nu acht weken HRT en ik heb me geen dag meer zo ellendig gevoeld. Ik kan me weer concentreren op mijn schrijfwerk, heb weer energie (ik heb me zelfs na jaren weer ingeschreven bij de sportschool!), en ik voel me goed. Wat een verademing!

Ook nu blijft Mirelle realistisch en biedt ze nazorg indien nodig. De hormonen in een vrouwenlichaam blijven veranderen, en daarom is het belangrijk om vinger aan de pols te houden. Mocht ik in de toekomst vragen hebben, kan ik weer bij Mirelle terecht.

Ik ben ontzettend blij met haar persoonlijke en deskundige aanpak. Als je een vrouw bent die worstelt met symptomen van de (peri)menopauze en twijfelt om een afspraak te maken, kan ik het je echt aanraden. De zorg en expertise van Mirelle kunnen een wereld van verschil maken.

– Angelique (45), moeder van twee pubers, werkt als fulltime schrijfster

- Angelique

Ik kwam als 50-jarige na het stoppen van anticonceptie abrupt in de menopauze. Binnen een week kampte ik met continue opvliegers, gewrichtspijnen, totaal verlies van libido. Ik was altijd een goede slaper, maar nu werd ik 20x per nacht badend in het zweet wakker. Drukke en uitdagende baan, dynamisch gezinsleven en uitgebreid sociaal leven, alles stond op de helling. Ik kon amper functioneren, wist soms niet waar ik mee bezig was en voelde me totaal uitgeput na een tijdje. Wat een ongelooflijke impact kan de menopauze hebben op het leven van een carrièrevrouw! Met leefstijladviezen van Mirelle zoals minder koffie, geen alcohol, gebruik van supplementen, meditatie, meer rust nemen verbeterde mijn situatie enigszins. Mijn oma had tot haar dood op 93 jaar last van menopauze, mijn moeder nu 75 jaar heeft het ook nog steeds heel erg. Sinds een aantal maanden op advies van Mirelle ben ik begonnen met een klein snufje hormonen (via de huisarts op recept). Ik voel me weer een nieuw mens! Al met al een periode waarin ik mezelf opnieuw heb moeten uitvinden. Maar nu weer helemaal blij met mezelf (en mijn gezin ook…). Bedankt!

- Bianca

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.