
Op vakantie in de overgang: veel gestelde vragen
Het is weer zomer, en voor je het weet ga je weer op vakantie. Heerlijk! Maar dat betekent ook hitte-opwellingen, slecht slapen, stemmingswisselingen… niet bepaald zaken waar je op zit te wachten als je eindelijk je koffers hebt gepakt voor die welverdiende vakantie. Toch hoeft op vakantie gaan in de overgang niet stressvol te zijn. Je moet alleen net iets beter voorbereid zijn. In dit blog beantwoord ik de meest gestelde vragen die ik van vrouwen krijg. Lees vooral verder!

Moet ik rekening houden met mijn klachten bij het kiezen van een vakantie?
Als je veel last hebt van je overgangsklachten, is het verstandig om hier rekening mee te houden. Niet iedere vakantiebestemming is even fijn als je last hebt van opvliegers of slecht slaapt. Hoge luchtvochtigheid en extreme hitte kunnen ook je klachten verergeren. Als je naar een warm land wilt reizen, kies dan bij voorkeur een plek waar je ook kunt afkoelen; bijvoorbeeld in een hotel met airco of een verblijf dicht bij het water. Een actieve rondreis of een citytrip kan uitdagend zijn als je snel moe of prikkelbaar bent, probeer hier rekening mee te houden. En het belangrijkst: luister naar jouw lichaam en wat het nodig heeft.
Wat stop ik in mijn koffer?
Je koffer inpakken is vaak al een vervelende taak, maar wanneer je in de overgang zit kan er nog meer druk achter zitten. Wat neem je nou allemaal mee? Naast je gebruikelijke spullen kun je de volgende dingen meenemen:
- Luchtige, ademende kleding (katoen of linnen)
- Een waaier of mini-ventilator
- Voedingssupplementen die je thuis ook gebruikt
- Voldoende medicatie (indien je dit gebruikt)
- Natuurlijke producten tegen opvliegers of vaginale droogheid
- Een EHBO-setje: je lichaam is misschien net wat gevoeliger dan vroeger
Wat als ik ongesteld word?
In de overgang kun je last hebben van onregelmatige menstruaties. Soms ben je een paar maanden niet ongesteld, en krijg je ineens weer een flinke bloeding; het kan allemaal. Zorg er dus voor dat je altijd maandverband, tampons of een menstruatiecup meeneemt. Niet overal in het buitenland zijn deze producten makkelijk verkrijgbaar, dus het is goed om daar rekening mee te houden.
Hoe ga ik om met stemmingswisselingen tijdens een vakantie?
Op vakantie ben je 24/7 samen. Dat kan intens zijn, zeker als je al sneller uit je slof schiet of je overprikkeld voelt. Een tip: plan ook momenten voor jezelf. Neem een boek mee, ga lekker wandelen, mediteer of doe een dutje. Het kan fijn zijn om af en toe afstand te nemen. Leg ook aan je partner en/of gezin uit wat je doormaakt; dat voorkomt misverstanden en frustraties.
Is het normaal dat ik mij op vakantie niet helemaal happy voel?
Ja, absoluut. De overgang is een hormonale achtbaan, waardoor je je anders kunt voelen dan vroeger, ook als alles ogenschijnlijk perfect is. Probeer jezelf niet met anderen te vergelijken, en wees een beetje mild voor jezelf. Je hoeft je niet perfect te voelen op vakantie, het belangrijkste is dat jij jezelf oplaadt op jouw manier.
De overgang kan lastig zijn, geef jezelf ruimte
Op vakantie in de overgang vraagt om een beetje extra voorbereiding, maar je kunt er zeker nog van genieten. Geef jezelf de ruimte, stel je verwachtingen wat bij en luister vooral goed naar je lijf. Dan wordt het, misschien op een andere manier dan vroeger, toch een vakantie om niet te vergeten. Wil je weten hoe je beter om kunt gaan met overgangsklachten, thuis en op vakantie? Neem gerust contact op. Goede begeleiding is een investering in jezelf!